Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος που αναδείξαμε για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται όλα τα έργα υποδομής, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους αλλά αφορά και την εικόνα της πόλης γενικότερα. Έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο χρόνο μεγάλη αύξηση του αριθμού των μαγαζιών με χρήση καφετέριας, σουβλατζίδικου ή τυροπιτάδικου. Πραγματικά έχει κατακλυσθεί η πόλη από καταστήματα με αυτή τη χρήση που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνία, ακόμα και σε πιλοτές πολυκατοικιών. Η υπερβολή πάντα ήταν στο αίμα του Έλληνα. Κάποτε εξορκίζαμε την «μίζερη» πιθανότητα να γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης (ήταν σημαία του ΚΚΕ, αν θυμάμαι καλά) και τώρα φαντάζει η ιδέα αυτή, σαν όνειρο θερινής νυκτός.
Τέλος πάντων οι καιροί αλλάζουν αλλά οι καιροί είναι και πονηροί.. Ο νέος νόμος για τα «φρουτάκια» έρχεται που επιτρέπει κουλοχέρηδες κ.λ.π. σχεδόν παντού και η κοινωνία μας πρέπει να θωρακισθεί κι όχι να επαφίεται στην ηθική οπτική του καθενός. Φανταστείτε μια πόλη όπου θα τζογάρουμε ελεύθερα παντού και τον κομμουνιστή Κο Κοτσαμπά απλά να παρατηρεί την κατάντια, γιατί δεν έκανε τίποτα να την αποφύγει..
Εμείς ως συνδυασμός Πετρούπολη να ζεις προτείνουμε να δημιουργηθεί στην πόλη ένα χωροταξικό και κάποιες περιοχές να χαρακτηρισθούν ως αμιγούς κατοικίας. Είναι απαράδεκτο το 2011 να μην έχουν διαχωριστεί οι χρήσεις στην πόλη μας. Στα βόρεια προάστια κάτι τέτοιο δεν υφίσταται γιατί εκεί ξέρουν να περιφρουρούν την ποιότητα ζωής τους και - γιατί όχι -την αξία της περιουσίας τους. Επίσης έχει χρήση « αμιγούς κατοικίας» και το Άνω Δάσος Χαιδαρίου, από τα δυτικά προάστια, το οποίο δε βλέπω σε τι υπερτερεί από την Πετρούπολη. Δεν είναι ανάγκη η υποβάθμιση να συνεχίζεται ες αεί.. Χρειάζεται μόνο η απόφαση του Δ.Σ. για να προχωρήσει σε τροποποίηση του Γ.Π.Σ. και δεν μιλάω για τα ήδη υφιστάμενα καταστήματα προφανώς αλλά γι’ αυτά που θα ζητήσουν νέες άδειες. Ούτε βέβαια μιλάω για τους καθιερωμένους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Είναι σημαντικό οι τεχνικές υπηρεσίες να παράγουν έργο γιατί μόνο τότε αλλάζει η εικόνα της πόλης. Πρέπει λοιπόν η Τ.Υ. του Δήμου με την αντιδήμαρχο να προχωρήσουν σε πρόταση νέου Γ.Π.Σ., καθώς και πρέπει να δημιουργηθούν επιτροπές οι οποίες να εξετάζουν την καλαισθησία και την εναρμόνιση με το περιβάλλον όλων των εμπορικών χρήσεων. Μην ξεχνούμε ότι εντός 2 ετών βάσει του νόμου του Καλλικράτη θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί και τμήμα πολεοδομίας στον Δήμο. Αρκετά με την αδιαφορία που αντιμετωπίζονται όλες οι καταστάσεις. Θέλουμε επιτέλους σύγχρονη πόλη και σε καιρούς κρίσης ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναγεννηθούμε εκ των έσω.