Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανάπτυξη ή φαύλος κύκλος

Η Ελληνική Οικονομία το τελευταίο χρόνο είχε τις χειρότερες επιδόσεις από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τη χρονιά που διανύουμε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του βιοτικού μας επιπέδου .
Με τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται τουλάχιστον 10% , τη βιομηχανική παραγωγή τουλάχιστον 5% , την οικοδομική δραστηριότητα ( με βάση τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν ) να μειώνεται πάνω από 30% , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μία συνολική συρρίκνωση της οικονομίας .
Το λάθος που γίνεται στη χώρα μας με την οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι ότι αντί να ενθαρρύνεται η αύξηση παραγωγής και εισοδήματος , προωθείται ένα γενικό ξεφούσκωμα της οικονομίας με τη μείωση των δημοσίων δαπανών και κυρίως μικρών και μεσαίων εισοδημάτων ( μισθωτών και συνταξιούχων ) , κοινωνικών τάξεων που κατ’ εξοχήν στηρίζουν την οικονομία .
Όσο δεν προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται στο κόκκινο ( τα δημόσια έσοδα υστερούν , νέοι φόροι προστίθενται , η ανεργία γιγαντώνεται ) , τόσο η ανάκαμψη απομακρύνεται .
Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και παρεμβάσεις , ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών .
Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται με πολιτικές όπως μείωση μισθών και συντάξεων.
Η λανθασμένη αυτή πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης ( κατανάλωσης ) με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής , και τη μείωση της απασχόλησης ( αύξηση ανεργίας ) .
Αυτό οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών ( λόγω αύξησης των επιδομάτων ανεργίας ) και τη μείωση των εσόδων από φόρους λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών.
Το αποτέλεσμα αυτό θα αναγκάσει τη κυβέρνηση να αυξήσει έτι περαιτέρω τους φόρους γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται στο διηνεκές .
Αυτό που χρειάζεται η οικονομία είναι επειγόντως να γίνουν επιλογές καινοτόμων επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός , όπου έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας .
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα τίποτε από αυτά δεν επιδιώκεται ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να εφαρμόζεται με σοβαρότητα .

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ