Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ...

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο 19/7/2011 ο συνδυασμός μας ‘’Πετρούπολη Πόλη να Ζεις’’ αναφέρθηκε στο τεχνικό έργο που πρόκειται να γίνει στο Γήπεδο Αλκυών και προϋπολογίζεται στα 445,000 . Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η αντιμετώπιση όλων των τεχνικών έργων μάς προβληματίζει και τούτο όχι μόνο για την προχειρότητα και την ελαφρότητα που τα διακρίνει αλλά και για την παντελή έλλειψη σεβασμού στο δημόσιο χρήμα. Είναι λοιπόν άξιο απορίας πως ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, μπορεί αυτός ο τόπος να σωθεί, όταν ακριβώς οι ίδιες νοοτροπίες όχι μόνο ζουν αλλά και βασιλεύουν και τίποτε δεν αλλάζει όποιος κι αν είναι πάνω.

Ο δε πολίτης έμαθε πια να μη δίνει καμιά σημασία στην κακοδιαχείριση, στη σπατάλη και στην ασχετοσύνη αφού η γνώμη του ελάχιστα μετρά.

Λοιπόν εμείς θα ενημερώνουμε όπως έχουμε δεσμευτεί από αυτό το blog και την εφημερίδα μας και ελπίζουμε κάποια στιγμή η φωνή της λογικής να φθάσει και στα αυτιά της εξουσίας.  

Γήπεδο Αλκυών

1) Λάθος αντιμετώπιση εξ αρχής γιατί στα 18μ. δεν μπαζώνουμε αλλά κάνουμε σωστές τεχνικές λύσεις. Μελετάμε τη χρήση του χώρου που θέλουμε να δημιουργήσουμε, τα φορτία, τα όμβρια, το φυσικό ανάγλυφο. Έχουμε λοιπόν μια λανθασμένη αντιμετώπιση.

2) Έγινε και η εξυγίανση, προφανώς όχι σωστά, κάτι που αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα δηλαδή τις καθιζήσεις, οπότε το κόστος της εξυγίανσης πήγε χαμένο.

Είναι γνωστό ότι στην κατασκευή το λάθος πληρώνεται τρεις φορές, μία όταν κατασκευάζεται, δεύτερη όταν ξηλώνεται για επιδιορθώσεις και τρίτο όταν ανακατασκευάζεται.

Σήμερα βρίσκεστε στην Τρίτη φάση η οποία βάσει της μελέτης που κάνετε σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία .

Στις μέρες μας η επιστήμη έχει προχωρήσει, η τεχνογνωσία είναι σύμμαχος, αρκεί να έχεις καλούς συμβούλους. Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να καλούνται οι εξειδικευμένοι ώστε να δεσμεύονται για την άποψή τους, αλλά και να ενημερωνόμαστε. Είναι λογικό να μην έχουν όλοι τεχνικές γνώσεις αλλά καλούμαστε να ψηφίσουμε χωρίς εισηγήσεις και αιτιολογήσεις πάνω σε προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ευρώ. Και όταν το έργο αστοχεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτά συμβαίνουν και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Καλά θα κάνουμε λοιπόν να μην πετάξουμε 450,000 ευρώ στο κάλαθο των αχρήστων, αλλά να μελετήσουμε σωστά, ακόμα και με γεωτεχνικές μελέτες αν χρειάζεται, και μετά να αποφασίσουμε.

Για να μην αναφερθούμε και στο γήπεδο της Αγίας Τριάδας όπου η έκθεση αυτοψίας και όχι μελέτης, προβλέπει τοίχο αντιστήριξης μέσα στο χώρο του γηπέδου.

Αν είχε γίνει εκεί έγκαιρα γεωτεχνική μελέτη θα το είχατε αποφύγει.

Αυτά ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές και πήραμε την έγκυρη και αποστομωτική απάντηση από τον Δήμαρχο ότι το έργο αυτό θα κρατήσει για 5-10 –15 χρόνια και βλέπουμε.

Τα συμπεράσματα δικά σας.
Θανάσης Σκαλιστήρας