Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Προτάσεις ουσίας με μικρό κόστος υλοποίησης


Προτάσεις ουσίας με μικρό κόστος υλοποίησης

Η νέα δημοτική αρχή καλείται να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να καλύψει την αδράνεια και απραξία της προηγούμενης τετραετίας. Οι βασικοί άξονες δράσης που πρέπει να έχει ο δήμος στα περιβαλλοντικά θέματα άπτονται άμεσα με την Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής των κατοίκων της, και αυτοί είναι:

-        Ενίσχυση και ανάδειξη υφιστάμενων χώρων πρασίνου με φυτά που απαιτούν λιγότερο νερό για την ανάπτυξή τους. Αναδάσωση του Ποικίλου Όρους με χρήση δένδρων ανθεκτικότερων στην πυρκαγιά και προστασία με εξειδικευμένα κλιμάκια πυροσβεστών από τον Δήμο και την Πυροσβεστική. Δημιουργία παιδικού οικολογικού πάρκου στην Αγία Τριάδα με θέα το Λεκανοπέδιο, ώστε να επενδύσουμε στην οικολογική συνείδηση των παιδιών.

-        Πρόγραμμα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων καθώς  και μείωση της δαπάνης του ηλεκτροφωτισμού των οδών. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και με τη χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης που επιτρέπουν εξοικονόμηση έως και 75%. Τέλος επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους δημότες να συνδεθούν με το φυσικό αέριο και να αποδεσμευθούν από το πετρέλαιο.

-        Σωστή  διαχείριση των απορριμμάτων και σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και οι δημότες. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι τα απορρίμματα που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ έχουν τεράστιο κόστος και αναμένεται τα επόμενα χρόνια το κόστος αυτό να υπερδιπλασιαστεί. Ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση , η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στο Δήμο μας. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα επιβράβευσης για τους επαγγελματίες που συλλέγουν και δίνουν τηγανέλαια στο δήμο με μείωση των τελών καθαριότητας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κάτοικοι θα συνεργασθούν πρόθυμα στα προγράμματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης αφού δεν έχουν τίποτε να χάσουν, αντίθετα κερδίζουν σημαντικά οφέλη και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη κατά συνέπεια κι εμάς όλους.

                                           Θανάσης Σκαλιστήρας
                                                 Πολ.Μηχανικός ΕΜΟ
                                          Δημοτικός Σύμβουλος