Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Συνέντευξη Θ. Σκαλιστήρα στην ΗΧΩ της Πετρούπολης


1) Κ. Σκαλιστήρα πρόκειται να θέσετε υποψηφιότητα για το Δήμο Πετρούπολης τελικά;
            Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την ευκαιρία που μου πρόσφεραν να συμμετέχω στα κοινά του Δήμου. Οι εμπειρίες που απεκόμισα ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες αφού συμμετείχα ενεργά καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας μου. Η απόφαση θέσεως υποψηφιότητας ή μη δεν ήταν αποκλειστικά δική μου υπόθεση. Ο συνδυασμός «Πετρούπολη Να Ζεις» είναι απόλυτα δημοκρατικός και ανοικτός σε κάθε διάλογο απόψεων και ιδεών που προασπίζουν το κοινό συμφέρον των πολιτών. Αντιληφθήκαμε ότι οι απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά αλλά και ειδικότερα στην πόλη μας επιβάλλουν να συνεργαστούμε με υγιείς φορείς δημοτικών παρατάξεων, με φίλους και ανθρώπους που δε μας χωρίζει τίποτα αντίθετα έχουμε πολλά κοινά. Ο καθένας από εμάς έκανε τη δική του υπέρβαση και το εγχείρημα πέτυχε. Γνωρίζοντας το συνδυασμό «Δημοκρατική Ανανεωτική Κίνηση» με επικεφαλής τον Δημήτρη Ταλιούρα διακρίναμε σ’ αυτόν κοινούς στόχους και οράματα. Αποφασίσαμε λοιπόν να ενώσουμε διαφορετικές πορείες και διαδρομές και να συμπορευτούμε.
2) Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης δημοτικής αρχής; Και αν εκλεγείτε πού εσείς θα επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας;
Βασικός στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης την προσεχή πενταετία πρέπει να είναι η στήριξη των αδυνάτων συμπολιτών μας, η βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες όπως οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι και γενικά όσοι έχουν ανάγκη υποστήριξης. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν περισσότερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι. Η εκκλησία, πολύτιμος αρωγός στην ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής προστασίας και συνοχής πρέπει να ενισχυθεί επίσης από τον Δήμο. Όνειρο μας είναι να μην υπάρχουν πεινασμένα παιδιά στην πόλη μας , συμπολίτες μας άνεργοι, γέροντες χωρίς φάρμακα και περίθαλψη. Έθνη ευτυχισμένα με πεινασμένους λαούς δεν υπάρχουν.
Παράλληλα δε σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε κάθε προσπάθεια βελτίωσης ή συντήρησης των υποδομών της πόλης με τη συνεχή δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων. Ήδη οι αθλητικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.  Θα εκμεταλλευτούμε κονδύλια με εσωτερική και κοινοτική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων τα οποία όμως πρέπει να διεκδικήσουμε με μελέτες και να αντλήσουμε πόρους από αυτά. Είναι κρίμα όμοροι δήμοι να χρηματοδοτούνται συνεχώς και εμείς να υστερούμε λόγω εγωκεντρισμού ή εσφαλμένης εσωστρέφειας. Ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης επικέντρωσα τις προσπάθειες μου και στους δύο αυτούς τομείς. Σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώναμε συλλογή τροφίμων σε συνεργασία με τις εστίες αγάπης των δύο ενοριών Αγ. Δημητρίου, Αγ. Τριάδας και Παναγίτσας. Παράλληλα με συνεχείς παρεμβάσεις και οχλήσεις προς την διοίκηση του δήμου προτείναμε λύσεις επί των τεχνικών θεμάτων που βελτιώνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης με ελάχιστο κόστος υλοποίησης. Ειδικά για την δημιουργία σταθμού μετρό στην Πετρούπολη ήρθαμε σε επαφή με τους υπεύθυνους της Αττικό Μετρό και ζητήσαμε απ’ευθείας σύνδεση. Στόχος μας είναι μια πιο δυναμική διεκδίκηση την ερχόμενη πενταετία και τελική δικαίωση.

3) Πώς θα μπορούσε η πόλη να γίνει ελκυστικότερη για τους κατοίκους της χωρίς πολυέξοδες κινήσεις, σήμερα που η επιβίωση γίνεται όλο και δυσκολότερη
            Το οικονομικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί μας κάνει να επαναπροσδιορίζουμε τις προτεραιότητες μας. Ας επικεντρωθούμε στις φυσικές ομορφιές της πόλης μας. π.χ. Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Πετρούπολη και για τους κατοίκους της. Είναι ένα κεφάλαιο που επιβάλλεται να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αλλά και να το κληροδοτήσουμε ανέπαφο στα παιδιά μας. Η περιβαλλοντική ευαισθησία διδάσκεται στους νεώτερους με δράσεις και εκδηλώσεις κοντά στη φύση και στο πράσινο. Απαραίτητα ο πνεύμονας της πόλης πρέπει να θωρακισθεί με πολιτική προστασία, συνεπικουρούμενη από εθελοντές με αγάπη και πολύτιμη εμπειρία στον τομέα αυτό, όπως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης μας. Παράλληλα θα ασχοληθούμε και με κάθε πάρκο ακόμα και με την παραμικρότερη νησίδα πρασίνου προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πόλης, η οποία δείχνει σήμερα παραμελημένη και γκρίζα. Επίσης τα σχολεία και οι αθλητικές εγκαταστάσεις χρειάζονται συντήρηση και αναδιοργάνωση ώστε τα παιδιά μας να  είναι ασφαλή και χαρούμενα στο φυσικό τους περιβάλλον. Όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, όμως απαιτούν αγάπη, ενδιαφέρον και προπαντός δουλειά.
Θα ήθελα κλείνοντας να προσθέσω ότι είναι  φανερό ότι ήρθε η ώρα για την τοπική αυτοδιοίκηση να απογαλακτισθεί από τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η επόμενη εκλογική διαδικασία αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης. Είμαστε αρκετοί, αλλά είμαστε γνωστοί και δεν έχουμε ανάγκη προστασίας κομματικών λαβάρων και πολυφορεμένων συνθημάτων. Το ζητούμενο είναι στις προσεχείς εκλογές να εκλεγούν οι ικανότεροι, αυτοί που έχουν το ρεαλιστικότερο και περισσότερο υλοποιήσιμο πρόγραμμα δεδομένων των συνθηκών. 
Μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε Πετρούπολη, και αυτό μας ενώνει 

                                                                 Θανάσης Απ.Σκαλιστήρας
                                                            Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
                                                              Δημοτική Ανανεωτική Κίνηση