11,5 χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας!!!
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, στις 14:56, “σείστηκε’’ η Αττική! Οι σεισμογράφοι «έδειχναν» 5,9 Ρίχτερ. Επίκεντρο η περιοχή της Πάρνηθας, μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο βορειοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου. Ο απολογισμός τραγικά δυσάρεστος: 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Δεκάδες ήταν τα κτίρια που κατέρρευσαν, ανάμεσα σε αυτά τρία μεγάλα (Ricomex, Faran, Fourlis). Εκτεταμένες ήταν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, σχολεία, νοσοκομεία κλπ.
Σοβαρές ζημιές υπέστησαν και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως η Μονή Δαφνίου, το Φρούριο της Φυλής και το τείχος της Ελευσίνας.
Η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν αρκετά έντονη και διήρκεσε επί αρκετούς μήνες...
Σε καταυλισμό τσιγγάνων, ατόμων με παραβατική συμπεριφορά και ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ έχει περάσει ο οικισμός των... ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ στο δήμο Πετρούπολης (τέρμα λεωφορείων Κηπούπολης) που δημιουργήθηκε το 1999, μετά το σεισμό της Πάρνηθας, για να δώσει λύση στο πρόβλημα των άστεγων για ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. (Όλοι οι κάτοικοι της Πετρούπολης και ιδιαίτερα της Αγίας Τριάδας την εποχή του συμβάντος είχαν “ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ’’ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ τους ότι μπορούσαν για να διευκολύνουν την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διαμονή τους).
Εντεκάμισι χρόνια μετά και ενώ τα λυόμενα τα έχουν εγκαταλείψει οι ένοικοι για να μεταστεγαστούν σε δικά τους σπίτια, ένας χώρος 15 και πλέον στρεμμάτων στην Αγία Τριάδα που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για τα δρώμενα του λεκανοπεδίου με τόπους περιπάτου και αναψυχής βρίσκεται σε ομηρία, εξυπηρετώντας ΑΓΝΩΣΤΑ για τον υγιή ΝΟΥ συμφέροντα.
Από τον οικισμό απομακρύνονται ορισμένα κοντέινερ κατά καιρούς (...βλέπε προεκλογικές περιόδους) αλλά το «χωριό φάντασμα» παραμένει ακόμη στοιχειωμένο στη θέση του, αφού κάποια κοντέινερ φιλοξενούν ακόμη αγνώστου ταυτότητας άτομα. Και απλά απολαμβάνουν το “αλισβερίσι’’ be free (...δεν παίρνουν λογαριασμό... δεν δίνουν λογαριασμό!!!
Η περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο περιθωριακών ατόμων και σε σκουπιδαριό (παρέχεται δωρεάν νερό και φως). Την ίδια στιγμή άθλιες είναι οι συνθήκες υγιεινής στον οικισμό φάντασμα αφού αποχετευτικό δίκτυο δεν υπάρχει με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αγανακτούν και να φοβούνται να ξεμυτίσουν ειδικά τις βραδινές ώρες από τα σπίτια τους.
Η Μητρόπολη Περιστερίου περιμένει να απελευθερωθεί ο χώρος προκειμένου να κατασκευάσει στην περιοχή παιδικό σταθμό (Αν συναινέσει ο δήμος Πετρούπολης).
Σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Πετρούπολης κ. Στέφανο Βλάχο όταν του τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν παίρνει μέτρα για το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που έχει η περιοχή, η απάντησή του ήταν πως τα εναπομείναντα κοντέινερ ανήκουν στο ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ... «Υπήρξε οικογένεια, η οποία, ενώ είχε κατασκευάσει το σπίτι της, είχε παραχωρήσει στο γιο της το λυόμενο σαν παραθεριστική κατοικία», αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος. Σε ερώτηση που έκανα στον κ. Παχατουρίδη μου απάντησε με σαφήνεια, πως δεν έχει καμιά εμπλοκή στο θέμα με τα λυόμενα της Αγίας Τριάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή συνορεύει με το Δήμο Περιστερίου και ιδιοκτησιακά είναι αμφισβητούμενη καθώς τμήμα της διεκδικείται εδώ και χρόνια από την Μητρόπολη Λαμίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η Νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να ξεκαθαρίσει και... καθαρίσει το “ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ’’ που υποβαθμίζει τόσα χρόνια τη ζωή των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και γενικότερα την ΠΟΛΗ ΜΑΣ!!
Ο Θανάσης Σκαλιστήρας και ο συνδυασμός “ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΠΟΛΗ ΝΑ ΖΕΙΣ’’ έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για την περιοχή της Αγίας Τριάδας και θα μας χαροποιούσε αν γινόταν πράξη από τη Νέα Δημοτική Αρχή. Θα είμαστε δίπλα της για να αξιοποιήσουμε το ωραιότερο κομμάτι της πόλης μας για μια Πετρούπολη - Πόλη να ζούμε!!!
Φιλικά
Γιώργος Βαμβακάς