Τρίτη 3 Μαΐου 2011

O Bασιλιάς είναι γυμνός

Είναι η γνωστή φράση ενός αθώου παιδιού που γνωρίζουμε από το παραμύθι του Άντερσεν. Την ξεστόμισε καθώς βάδιζε μέσα στο πλήθος που επευφημούσε το “γυμνό’’ βασιλιά και το έκαμε να ανοίξει τα μάτια του και να δει την ωμή πραγματικότητα.
Την πραγματικότητα που ζεί σήμερα και η πατρίδα μας και δεν την βλέπουμε, ίσως γιατί δεν υπάρχουν πια σήμερα αθώα παιδιά να το φωνάζουν ή ακόμη και αν τολμήσει κάποιος είναι βέβαιο πως κανένας δεν θα τον ακούσει.
Οι σημερινοί Έλληνες βρίσκονται υπό την επήρεια ισχυρών παραισθησιογόνων που τους παρέχονται αφειδώς από μια πολύ καλά οργανωμένη προπαγάνδα που εκπορεύεται μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. Κάποτε έλεγαν πως «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Σήμερα ανακάλυψαν ιδιαίτερα την τηλοψία η οποία με διαλεγμένους και καλά πληρωμένους δήθεν δημοσιογράφους, στην πραγματικότητα αυλοκόλακες που πρωί - απόγευμα δημιουργούν φανταστικούς κόσμους μέσα στους οποίους οδηγείται ο πολίτης να ζήσει έναν κόσμο όπως οι πραγματικοί ψυχασθενείς. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι ακόμη το ποδόσφαιρομε το τρόπο που λειτουργεί σήμερα και πολλά άλλα τηλεοπτικά σόου που ως άλλη Κίρκη έχουν μεταμορφώσει τους σύγχρονους Έλληνες σε “χοίρους’’. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί οι “ψευτοχώροι’’ έχουν και επιχειρηματική διάσταση και εμπορευματοποιούν τα πάντα.
Δίκαια αναρωτιέται καμιά φορά ο απλός άνθρωπος, όπως κάποτε ο Γύφτος του Παλαμά:
“Ποιός είναι αυτός που πύργους χτίζει στον αέρα
με τη φωνή του κράχτη και μαράζει μας
βασιλικά τα κάστρα, κι άπρεπων ελπίδων
ίσκιους μπροστά στα μάτια μας σαλεύει;’’
Μα ποιός άλλος; Οι πολιτικοί μας βέβαια! οι οποίοι με τα συνθήματά τους, τις στημένες τηλεοπτικές συζητήσεις και τα “θα’’ ντοπάρουν το λαό κι ενδιαφέρονται πάντα και μόνο για τη “νομή’’ της εξουσίας...
Και όταν την αποκτήσουν τότε αλί και τρίς αλί! Πληρώστε “τεμπέληδες, απατεώνες και διεφθαρμένοι’’ αλλιώς, χρεωκοπήσαμε!
Τι μας απομένει να κάνουμε; Πάλι την απάντηση μάς τη δίνει ο Γύφτος του Παλαμά:
«Είμαστε εμείς οι αθάνατοι απολίτιστοι
κι οι πολιτείες λημέρια των ακάθαρτων,
κι οι πολιτείες ταμπούρια των κιοτήδων
στη στρούγκα λυσσομάνημα και φαγωμός
λύκων, σκύλων, προβάτων και τσοπάνηδων,
Γιούχα και πάλε γιούχα των πατρίδων!»