Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Aποσπάσματα Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Περιμένουμε ακόμη την πρόσκληση του κ.Δημάρχου ώστε να συζητήσουμε για το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον λόγο έχει ο κ. Δήμαρχος.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Με την υπ' αριθμ. απόφαση 151/2009 έγινε η μελέτη για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" που είχε ζητήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό είχε ολοκληρωθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου, από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και είχε σταλεί. Το πρόγραμμα κάπου αυτό σταμάτησε και σήμερα επανέρχεται έχοντας την διαβεβαίωση ότι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

        Αυτό το πρόγραμμα αφορά ενεργειακές παρεμβάσεις σε σχολεία, μονώσεις, διπλά τζάμια, παράθυρα ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Η συμμετοχή του Δήμου είναι 30% και από το ΕΣΠΑ 70%. Είχε προταθεί τότε και είχε γίνει μία μελέτη για κόστος 1.000.000, με 300.000 να συμμετέχει ο Δήμος και 700.000 να συμμετέχει το ΥΠΕΚΑ και το ΚΑΠΕ μέσω του ΕΣΠΑ.

        Ζητάμε να επικαιροποιηθεί αυτή η απόφαση και να εγγραφεί στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κάποια ερώτηση;

Ορίστε, ο κ. Χριστόπουλος.



ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι το 2009 ήρθε από την παράταξη του κ. Βλάχου, της ΑΔΕΚ. Ολες οι παρατάξεις το ψηφίζουν, πλην η παράταξη της καινούργιας Διοίκησης τώρα. Ποτέ δεν ψηφίζατε, κ. Φιλίππου, που με κοιτάς έτσι ωραία στα μάτια, προγράμματα της ΕΟΚ. Και δη ο Γιώγος έλεγε, χαρά στον εργολάβο. Αυτό ήταν η θέση. Εμείς όμως το ψηφίζουμε πάντα, έτσι;



ΛΑΠΠΑΣ: Εχει δίκιο.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Σκαλιστήρας σαν επικεφαλής.



ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ: Είμαστε σύμφωνοι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα το οποίο προορίζεται για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, το οποίο πέραν των άλλων  θα βελτιώσει τις συνθήκες του περιβάλλοντος των παιδιών που είναι μέσα στα σχολεία ή των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτά, θα δώσει δουλειά και σε ανθρώπους.

        Η ερώτηση που έχω να κάνω είναι καθαρά τεχνική. Οι μελέτες οι οποίες έχουν γίνει όσον αφορά τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων αυτών, υπάρχουν; Εχουν γίνει; Μπορούμε να τις έχουμε, να τις δούμε, να σας κάνουμε και καινούργιες προτάσεις; Διότι να ξέρετε ότι η ενέργεια γενικότερα αναβαθμίζεται γρήγορα. Υπάρχουν δυνατότητες στα κτίρια όπως για παράδειγμα οι ψυχρές βαφές ή οι ψυχρές μονώσεις που με πολύ χαμηλά κόστη να σου δώσουν πολύ μεγάλα αποτελέσματα. Υπάρχουν δυνατότητες για φυσική σκίαση πέραν των τεχνητών σκιάσεων, τα οποία κοστίζουν ακριβά και δεν δίνουν αυτό που πρέπει πραγματικά να δώσουν.

        Θα ήταν χαρά μας λοιπόν και να ψηφίσουμε το πρόγραμμα και αν επιθυμούσατε να σας βοηθήσουμε....



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δήμαρχος.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Η μελέτη όχι μόνο έχει γίνει. Εχει κατατεθεί, και για να είναι και για χρηματοδότηση. Οπότε καταλαβαίνεις ότι είναι λίγο δύσκολο να τροποποιηθεί. Γιατί ήδη έχει κατατεθεί από το 2009 για να χρηματοδοτηθεί. Ωστόσο υπάρχουν διάφορα άλλα προγράμματα που αυτή τη στιγμή τρέχουν. Μπορούμε να κάτσουμε να τα δούμε στον Δήμο.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δεληγιάννης.



ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ: Επειδή κ. Πρόεδρε μπήκε εδώ από τον κ. Χριστόπουλο θέμα, το θέμα αυτό είχε προταθεί όπως στην εισήγηση ειπώθηκε από τον κ. Δήμαρχο, από την Υπηρεσία, και ήταν ομόφωνη η απόφαση. Γιατί είναι μία μελέτη, μάλλον κάποια κατασκευαστικά έργα τα οποία χρειάζονται. Και είχαμε ψηφίσει όλοι ομόφωνα να γίνει. Δεν ψηφίζαμε ομόφωνα όμως σε κάποια άλλα που ερχόντουσαν και πετούσαν τα λεφτά από δω και από κει. Ετσι, να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Πάντα όταν χρειαζόντουσαν είτε σχολεία, είτε η Πετρούπολη γενικά σε έργα οτιδήποτε πρόγραμμα υπήρχε, που ωφελούσε την πόλη, ήμασταν πάντα σύμφωνοι. Ηταν η απόφαση ομόφωνη.



ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάσαι, ή μάλλον δεν σε συμφέρει να θυμάσαι.



ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ: Αν θέλετε σας παρακαλώ πολύ, επειδή υπάρχει εισήγηση, δείξτε του που λέει για ομόφωνα την απόφαση.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Κύριε Χριστόπουλε, "αποφασίζει ομόφωνα" λέει γι' αυτό.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Φιλίππου.



ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ο κ. Χριστόπουλος ήθελε να ξυστεί, θα φάει τις γλίτσες του τώρα. Πώς θα γίνει; Θα τον αφήσουμε; Κύριε Χριστόπουλε, όπως βλέπετε δεν είναι να πετάμε... Και δεν άλλαξε τίποτα. Και αν θυμάστε πολύ καλά, επειδή είχα κάνει εγώ αυτή την τοποθέτηση μέσα εδώ για να μην λένε διάφορα και έξω ότι δήθεν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τότε, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σήμερα είναι εναντίον των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σας ξεκαθαρίσαμε και τότε ότι εμείς θεωρούμε ότι και τα λεφτά που παίρνει ο ελληνικός λαός από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι λίγα. Δίνουνε πολύ περισσότερα, γι' αυτό και θέλουμε να φύγουμε.

        Από κει και πέρα, τα άλλα τα υπόλοιπα τα ψέματα που λέτε, να μην τα λέτε, γιατί εμείς οτιδήποτε πρόγραμμα όχι απλά το δικαιούμαστε, όχι απλά πρέπει να το παίρνουμε. Πολλαπλάσια από αυτά. Αυτά είναι ψίχουλα.

        Γι' αυτό λοιπόν να είστε πιο προσεκτικός όταν απευθύνεσθε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ παλαιότερα, στην Διοίκηση σήμερα.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κ. Δημητρίου έχει τον λόγο.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ευτυχώς που υπάρχουν πρακτικά, και εκεί πραγματικά έχουν αποτυπωθεί οι θέσεις σας. Εγώ δεν θα πω τίποτε άλλο, γιατί θα φέρετε, σίγουρα θα φέρετε κάποια προγράμματα. Εκεί θα τα συζητήσουμε όμως.



ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ομόφωνα λέει.



ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Για το συγκεκριμένο το γνωρίζουμε. Και εκεί λοιπόν θα έρθουμε και θα δούμε ποιά είναι η θέση σας. Και θα δούμε πόσο πολύ θα ξεθωριάσει αυτό που λέμε, η ανυπακοή.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Στημένη στη γωνία δηλαδή μας την έχετε κ. Δημητρίου, ε;