Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ : Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Πετρούπολη έχει αναπτυχθεί στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους το οποίο αποτελεί περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και είναι από τις τελευταίες φυσικές πηγές πρασίνου. Το βουνό μας έχει ήπιες κλίσεις, προσιτούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Προσφέρεται για περιπάτους, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία κι άλλα. Ιδιαίτερα μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή της Πάρνηθας είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου και είναι υποχρέωση τόσο της πολιτείας όσο και του κάθε πολίτη όχι μόνο η προστασία του αλλά και η ανάπτυξη του και η ένταξη του στην καθημερινότητα της πόλης μας.



Κάθε χρόνο μετά την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, μετράμε τις πληγές της φύσης με την καταμέτρηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδίδονται στις φλόγες και πολλές φορές οι απώλειες δεν είναι μόνο το πράσινο αλλά και σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Το θέμα της πυροπροστασίας είναι τόσο μεγάλο και τέτοιας σπουδαίας σημασίας, που δυστυχώς μόνο επιγραμματικά θα μπορέσω σε ένα άρθρο ν’ αναφέρω όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα προσπαθήσω να δώσω τα βασικά σημεία για την πυροπροστασία τόσο την προληπτική όσο και για την κατασταλτική.



Ο Ιπποκράτης είχε πει: «ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ». Θα πρέπει να εστιάσουμε στην προληπτική πυροπροστασία ώστε να μειωθεί ο αριθμός των πυρκαγιών κάθε χρόνο. Ειδικά για το Ποικίλο Όρος τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι:

  • Ενιαία καταγραφή και πρόσβαση στα στοιχεία από όλους τους αρμόδιους φορείς των μέσων πυροπροστασίας, των δασικών δρόμων και των θέσεων υψηλού κινδύνου του Ποικίλου Όρους. Βελτίωση του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου, ώστε να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

  • Καθαρισμοί δασικών εκτάσεων από σκουπίδια για να μειωθούν τα σημεία πρόκλησης πυρκαγιάς. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει από τους αρμόδιους δήμους και εθελοντικές οργανώσεις.

  • Τοποθέτηση δεξαμενών και υδροστομίων εντός των δασικών περιοχών ώστε να γίνεται άμεσα ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων.

  • Τοποθέτηση και κατασκευή ανοικτών δεξαμενών για τον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων.

  • Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συμπεριφορά τους στο δάσος και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία και στους συλλόγους του δήμου.

  • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με τη χρήση συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς, όπως ήδη γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιλογή ενός τέτοιου συστήματος θα πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δασαρχείων ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες του.

Αν και η καταστολή είναι βασική ευθύνη και έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , πρέπει να αναφέρουμε κάποια μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της Πυροσβεστικής.

  • Σωστή και συνεχόμενη λειτουργία του ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) με την συμμετοχή του δήμου, των αρμόδιων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, το οποίο ήδη υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν ξέρουμε κατά πόσο λειτουργεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματική η λειτουργία του.

  • Δημιουργία και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων ενταγμένων στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Οι εθελοντές αυτοί έχουν λάβει εκπαίδευση πυρόσβεσης και μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς.

  • Ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ και σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την συμπεριφορά των πολιτών κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς και τα μέτρα που μπορεί να πάρει ο καθένας μας.

Η προστασία του Ποικίλου Όρους δεν είναι ευθύνη μόνο της πυροσβεστικής και του Δασαρχείου. Η τοποθεσία της πόλης μας έχει πλεονεκτήματα. Ας εκμεταλλευτούμε τις φυσικές ομορφιές της πόλης μας ώστε να ζούμε όλοι σε ένα καλύτερο περιβάλλον και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μία ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά.



ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠ.ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.