Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ο ‘Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη’, διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Ευχαριστώ τους αρμοδίους για την πρόσκληση να παραστώ και να μιλήσω για όσα βιώνουμε στο δήμο και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και χαμηλό κόστος τα φλέγοντα προβλήματα της πόλης μας. Καταθέτω τα βασικά σημεία της εισήγησής μου διότι τα γραπτά μένουν...

VIDEO_part_1http://www.youtube.com/watch?v=Z6DiuL53Mc4
VIDEO_part_2http://www.youtube.com/watch?v=6V_wKRdwfzo

‘’Φίλες και Φίλοι,

Κυρίες – Κύριοι,



Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους σας για τη σημερινή συμμετοχή, όπως θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να παρευρεθώ ενώπιόν σας.

Ονομάζομαι Θανάσης Σκαλιστήρας, είμαι Πολιτικός Μηχανικός, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πετρούπολη, ζω εδώ με την οικογένειά μου και η έδρα της επαγγελματικής μου στέγης είναι στην πόλη μας.

Ξέρω την Πετρούπολη τόσο καλά όσο κι εσείς. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι ανάμεσά σας βλέπω γνώριμες φυσιογνωμίες ακόμα και από τα χρόνια του σχολείου.

Σε αυτές τις αλάνες λίγο παρακάτω έπαιζα, τότε που η Πετρούπολη ήταν ακόμη κοινότητα, στους ίδιους χωμάτινους δρόμους περπάτησα, εδώ τέλειωσα δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
Πάνω από όλα όμως, και εγώ όπως κι εσείς, είδα την πόλη να μεγαλώνει, να επεκτείνεται, να πυκνώνει.

Είδα την πόλη να γίνεται αυτό που δεν της αξίζει, ένα τεράστιο κομμάτι οικιστικού ιστού στους πρόποδες του βουνού, που ενώ μπορούσε να αποτελεί πεδίο αναφοράς, σήμερα γεμίζει μπετό καταστρατηγώντας ακόμα και το αρχικό ρυμοτομικό της σχέδιο.

Φίλες και Φίλοι, μην περιμένετε από εμένα να σας μιλήσω για την άναρχη οικοδόμηση της πόλης μας. Για τις ιδιωτικές κατασκευές των δεκαετιών που πέρασαν. Διότι η Πετρούπολη όταν άρχισε να χτίζεται, φιλοξένησε τον κόπο και τον κατατρεγμό των ανθρώπων του μεροκάματου. Τότε, που μια κάμαρα αρκούσε για να στεγάσει όνειρα και ελπίδες οικογενειών του μόχθου. Τότε, που σε ένα βράδυ σηκώνονταν, πέρα από το μάτι του νόμου, μικρά δωμάτια που αυγάτιζαν, αναλογικά με τη φαμίλια που έκρυβαν. Τότε που οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεπαν την ισονομία και ισοπολιτεία ώστε οι πρώτοι μέτοικοι που ‘φθασαν εδώ, χωρίς τη θέλησή τους, να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στα φτωχόσπιτα που έχτισαν και στους τόπους εξορίας που τους διαμοίραζε το ελληνικό κράτος.

Έτσι χτίστηκε η πέτρινη πόλη μας και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αποτίσω φόρο τιμής στο δήμαρχο Παξιμαδά, ως τον Δήμαρχο της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης, που η Πετρούπολη κήδεψε προχθές κιόλας.

Κυρίες και Κύριοι

Στη σύγχρονη πολεοδομία και στην περιφερειακή πολιτική, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις γίνονται και κρίνονται με όρους μέλλοντος. Και η αλήθεια είναι ότι εδώ και οχτώ χρόνια, η παλαιοκομματική και αναχρονιστική δημοτική αρχή, τα έργα της οποίας έχουμε ‘θαυμάσει’ όλοι, έχει σχεδιάσει με όρους του χθες, μίζερα, στενόκαρδα και μικρόψυχα αυτό που η ίδια αποκαλεί πρόοδο και όλοι οι υπόλοιποι αποκαλούμε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Χρησιμοποίησα το ρήμα ‘σχεδιάσει’ και ομολογώ ότι έκανα λάθος. Σχεδιάζει κανείς όταν έχει όραμα, συνέπεια και ευθύνη για ότι έχει αναλάβει. Σχεδιάζει κανείς όταν μπορεί να παντρέψει το παρελθόν με το μέλλον. Σχεδιάζει κανείς όταν έχει στρατηγική και σχέδιο. Τότε και μόνο τότε σχεδιάζει. Αλλιώς κάνει πασαλείμματα, αναχρονισμούς, αποσπασματικά μερεμέτια και όπως όλοι ξέρουμε κάνει έργα σαν και αυτά της σημερινής δημοτικής Αρχής.

Ένα παράδειγμα γνωστό σε όλους είναι η πλατεία ΗΡΩ. Όλοι έχουμε περάσει από εκεί. Όλοι έχουμε προσέξει το πλεόνασμα από μπετόν που καλύπτει τα πάντα. Στις σύγχρονες σοβαρές πολεοδομικές αναπλάσεις οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τη γη. Οι σύγχρονες πλατείες σπάνε το μπετόν, είναι ανάχωμα οικολογικών παρεμβάσεων, αποτελούν νησίδες πρασίνου με βλάστηση και αναδεικνύουν οάσεις δροσιάς που εμπλουτίζουν το μικροκλίμα της περιοχής. Στην πλατεία ΗΡΩ έχουμε το μπετόν σε όλες τις εκφάνσεις του, με τη μορφή οχυρωματικών έργων, που κόστισαν στους δημότες 1.180.000 ευρώ. Ποιο το όφελος για τους δημότες; Ποια η αναψυχή που προσφέρει;

Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση από σοβαρή δημοτική αρχή. Είναι αντιμετώπιση από επαγγελματίες εξουσιαστές που θεωρούν την πόλη ως προέκταση της κυριαρχίας τους.

Φανταστείτε στη θέση αυτού του τσιμεντένιου αλωνιού μια σύνθεση με χώμα, ξύλο και πέτρα, με πράσινο συμβατό με το περιβάλλον, με φωτοβολταϊκούς μηχανισμούς για τη νυχτερινή φωτοδότηση, με καλαίσθητα παγκάκια, με δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή σύνδεση, με γεώτρηση για άντληση νερού που θα ρέει στα μικρά κανάλια και θα ποτίζει, με ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες. Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό το μικροπάρκο κοστίζει πολύ λιγότερα από 1.180.000 ευρώ.

Οι προκλητικές σπατάλες για δημοτικά έργα χωρίς χρηστικότητα και όραμα, δίχως διάρκεια και αποτελεσματικότητα, σε τόσο δύσκολους καιρούς για όλους μας μόνο αγανάκτηση επιφέρει.

Και το όραμα, η αισθητική και η χρηστικότητα πρέπει να επιστρέψουν στην Πετρούπολη.

Όταν ξαναστρωνόταν η στρογγυλή πλατεία κανείς δε σκέφτηκε να δημιουργηθεί από κάτω ένα υπόγειο πάρκινγκ το όποιο έχει οικονομικό πλεονέκτημα λόγω φυσικής μορφολογίας.

Στην καινούρια πλατεία καμία πρόβλεψη επίσης.

Μην ξεχνάμε ότι σε δήμους όπως η Καλλιθέα, το Αιγάλεω ακόμη και η Νέα Χαλκηδόνα, όλη η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνεται στο πρόβλημα της στάθμευσης. Τι περιμένουμε κυρίες και κύριοι να γίνουμε Καλλιθέα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Έργα πολυδάπανα που κατασκευάστηκαν και επιμισθώθηκαν σε ιδιώτες, κατάντησαν μίζερα απομεινάρια που η εικόνα τους μας προκαλεί. Μια ματιά στον Αίολο, στην Αγία Τριάδα είναι αρκετή για του λόγου το αληθές. Έργα που ποτέ δεν συντηρήθηκαν και στην πραγματικότητα δεν απέδωσαν.

Η λέξη μελέτη προφανώς είναι ανυπόφορη για όσους παίρνουν αποφάσεις στο Δήμο μας. Η Ελαιών είναι παρατημένη και μαζί με τη στρογγυλή πλατεία έχουν κριθεί ως τα σημεία με τα περισσότερο αυτοκινητιστικά ατυχήματα στην πόλη μας. Καμία μελέτη ως προς τη διαχείρισή τους.

Ο ποδηλατόδρομος Σκουφά, έγινε για να γίνει, ενίοτε μάλιστα μετατρέπεται σε μονοπάτι συγκρουόμενων ποδηλατών καθώς η πρόβλεψη για στένεμα της λεωφόρου έγινε στο πόδι.

Δεν θα αναφερθώ στις προβληματικές πεζοδρομήσεις, στα φθαρμένα οδοστρώματα την ευθύνη των οποίων έχουν οι δημοτικές υπηρεσίες, στο τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που με θέαμα και μόνο προσπαθεί να ανταποκριθεί στις σημερινές τεράστιες ανάγκες.

Σε ότι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική του δήμου τα ζητήματα που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε είναι απόλυτης προτεραιότητας.

Α.Δημαρχείο σωστά χωροθετημένο.

Με εύκολη πρόσβαση σε όλους τους Δημότες.

Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Ενεργειακά αυτόνομο με χρήση φωτοβολταϊκών, γεωθερμίας ,τοίχων Τρομπέ, σωστή ενεργειακή μελέτη ,λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ,φυσικών τρόπων αερισμού και φωτισμού .

Όλα αυτά μετά από προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αποτελέσματα του οποίου θα τεθούν σε διαβούλευση .

Ανοιχτές διαδικασίες –διαφανείς με δυνατότητα συμμετοχής και έλεγχου.

Από όλους τους πολίτες τόσο για τα οικονομικά στοιχεία όσο και για τα την καλαισθησία του.

Στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Γαλλία είναι αδιανόητη η κατασκευή οποιουδήποτε έργου χωρίς ενεργειακή μελέτη.


B. Ποικίλο όρος.

Πυρασφάλεια

Κατασκευή δεξαμενών νερού απ' όπου μπορούν να εφοδιάζονται όλα τα εναέρια μέσα.

Συνεργασία και ενεργοποίηση του Τοπ. Συμβουλίου (ΣΤΟ) με όλες τις πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις με όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να συμμετέχουν.

Μητρώο εθελοντών συμπολιτών μας, κατανομή ρόλου συγκεκριμένου στο καθένα. Πότε είναι στο πυροφυλάκειο, σε πιο σημείο κ.α.

Σεμινάρια – συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ασκήσεις ετοιμότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Π.Υ.

Εγκατάσταση συστήματος τηλεματικής πυρανίχνευσης, το οποίο εντοπίζει άμεσα κάθε εστία, δίνει πληροφόρηση για τα στοιχεία της πυρκαγιάς .

Κάνει δυνατή την άμεση κατάσβεση.

Σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης έτοιμο να εφαρμοστεί όταν απαιτηθεί.


Αναδασώσεις

Αναδασώσεις με σχέδιο και πρόγραμμα. Όχι στις αναδασώσεις των αναμνηστικών φωτογραφιών.

Κατασκευή ταμιευτήρων νερού ,υπόγειων χαμηλού κόστους.

Πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο να μην αλλοιώνουμε τοπικά το περιβάλλον.

Αξιοποίηση της κλίσης του εδάφους για πότισμα των δέντρων με φυσική ροή.

Αναβαθμίδες με τη λογική των φυσικών λύσεων (κορμοδεμοί) και εμπλουτισμός της φυτικής γης όπου απαιτείται.

Καθαρισμός και απελευθέρωση των φυσικών διαδρομών του βουνού.

Αν κάνει κανείς μια βόλτα θα διαπιστώσει σκουπίδια παντού.

Ο εθελοντισμός καλείται να παίξει βασικό ρόλο στη αναβίωση του δάσους όπου αυτό έχει εξαφανιστεί.

Τα μαθήματα της ζωής πολλές φορές είναι πιο χρήσιμα από τη στείρα γνώση.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές παρότι ταλαιπωρημένοι από τη σημερινή λαίλαπα των οικονομικών μέτρων ας φέρουν τα παιδιά κοντά στη φύση γιατί όλοι διδασκόμαστε από εκεί.

Κατασκευή περιπτέρων με θεματικές ενότητες που θα ενημερώνουν για την πανίδα και τη χλωρίδα του ποικίλου αλλά και γενικότερα της μεσογείου.

Συμμετοχή όλων των σχολείων σε μηνιαία βάση και εθελοντών για αναδασώσεις με την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου.

Λαμπρό παράδειγμα η δράση του περιβαλλοντικού συλλόγου που σήμερα μας φιλοξενεί αλλά και συμπολιτών μας.

Όπως του πραγματικού Δάσκαλου κ. ΣΤΑΜΑΤΗ Θανάση με το έργο που επιτέλεσε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και τις δενδροφυτεύσεις στο ποικίλο όρος.


Κυκλοφοριακά προβλήματα

Β. ΜΕΤΡΟ

Απαίτηση και έντονη παράσταση για κατασκευή σταθμών Μετρό σε κομβικό σημείο της πόλη με ταυτόχρονη κατασκευή χώρου σταθμεύσεως.

Θα βοηθήσει όλους τους συμπολίτες μας.

Θα κάνει τη Ζωή του ευκολότερη.

Θα περιοριστούν οι ρύποι που επιβαρύνουν την πόλη μας.

Δεν μπορεί όμορος Δήμος του Περιστερίου να έχει 3 σταθμούς μετρό και η Πετρούπολη κανέναν.

Άμεση σύνδεση του Αττικού Νοσοκομείου με λεωφορειακή γραμμή.

Διάνοιξη οδού Ελαιών και διαμόρφωση της σε έναν ασφαλή άξονα μετακίνησης για τους συμπολίτες μας.

Κατανομή του κυκλοφοριακού φόρτου σε περισσότερους του ενός άξονες.

Ειδική μέριμνα για την Περικλέους που η Δημοτική αρχή ξεχνάει ότι και εκεί είναι Πετρούπολη.

Δημιουργία συμπλέγματος δρόμων χαμηλής κυκλοφορίας (βούνερφ) με αρχή και τέλος.

Σύνδεση σχολείων με το άλσος του Αγ. Δημητρίου ,το ποικίλο όρος.

Όλοι οι δρόμοι μια αυλή.

Άλλωστε ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αλλαγή του προσώπου της Αθήνας που έφερε η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

Δημιουργία χώρων ποδηλάτου και παιχνιδιού.

Κατασκευή χώρων θέσης στάθμευσης .Κανένα έργο χωρίς να εξασφαλίσει θέσεων στάθμευσης δεν πρέπει να κατασκευάζεται.

Ποιος είναι άλλωστε αυτός που φτιάχνει σπίτι και δεν ζητά από το μηχανικό θέση στάθμευσης…


Πλατείες από πράσινο όχι από μπετό


Χρησιμοποίηση φυσικών υλικών. Πέτρας ,Ξύλου και Μεσογειακής χλωρίδας.

Κατασκευή υπόγειων δεξαμενών χαμηλού κόστους για τη συλλογή και στη συνέχεια αξιοποίηση του βρόχινου νερού που σήμερα χάνεται.

Θα γλιτώναμε αρκετά χρήματα από το πορτοφόλι των συμπολιτών μας και δεν θα κατασπαταλούσαμε αυτό το πολύτιμο αγαθό.

Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω τέτοιες δεξαμενές για λογαριασμό ιδιωτών και πραγματικά τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά.

Για κάθε πλατεία που κατασκευάζεται να πραγματοποιείται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Όλα τα έργα να παρουσιάζονται δημόσια. Να επιλέγεται αυτό που δέχεται τις καλύτερες κριτικές.

Και έρχομαι εδώ και αναρωτιέμαι δεν μπορούσαμε να έρθουμε σε επαφή με την αρχιτεκτονική Σχολή;

Να ζητήσουμε από τους νέους ανθρώπους να μας σχεδιάσουν πλατείες, παγκάκια ,πέργκολες ,παιδικές χαρές ,φωτισμό.

Θα επιτυγχάναμε τρία πράγματα.

Σίγουρα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σίγουρα οικονομικότερη κατασκευή πλατείας μια και αυτό που κοστίζει είναι οι βαριές κατασκευές από σκυρόδεμα.

Και θα δίναμε ελπίδα και προοπτική σε νέα παιδιά που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους και έχουν ανάγκη στήριξης.


Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Σε κάθε δημόσιο κτίριο πρέπει να κατασκευάζεται πράσινη στέγη. Όλα τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια αφού βέβαια ελεγχθούν πρώτα τα στατικά τους από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα κτίρια ,στα στάδια ,στους ελεύθερους χώρους στο ποικίλο όρος.

Οι τεχνολογίες σε χώρες που δεν έχουν τη δική μας ηλιοφάνεια έχουν προχωρήσει ,ενώ εμείς παρακολουθούμε αμέτοχοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως του δήμου Ανάβρας.

Δεν είναι κρίμα που δεν αναπτύσσεται μια τέτοια δράση;

Έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε ένας δήμος ενεργειακά αυτόνομος.

Μιλάμε για τεράστια μείωση του κόστους ,οικονομική ελάφρυνση των δημοτών , θέσεις εργασίας για άνεργους συμπολίτες μας.

Ελάφρυνση του περιβάλλοντος από ρύπους.

Το γειτονικό Ίλιον έχει εξασφαλίσει 42 πλατείες και στην πόλη μας ζήτημα αν έχουμε κάποιες μετρημένες στα δάχτυλα.

Οι πρόποδες του ποικίλου όρους μας προσφέρουν ασύγκριτα πλεονεκτήματα για να ενισχύσουμε το κλίμα της περιοχής και δεν έχουμε αξιοποιήσει ούτε ένα.

Σημαντικές ευκαιρίες δόθηκαν για νέες θέσεις στάθμευσης σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά προσπεράστηκαν.

Ανακύκλωση υπάρχει, αλλά μόνο στις ιδέες της δημοτικής αρχής που κι αυτές πάσχουν από όραμα και υπόβαθρο.

Έργα να αντέχουν στο χρόνο, έργα πνοής, έργα προοπτικής δεν γίνονται στην Πετρούπολη.

Τελειώνοντας ήθελα να επισημάνω.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα στις σύνηθες πρακτικές.

Ήρθε η ώρα να δούμε μπροστά ,να αφήσουμε στην άκρη κομματικές αγκυλώσεις, που δίνουν ρόλο μόνο στους αρεστούς, η πατρίδα, η πόλη μας έχει ανάγκη από όλους που έχουν κάτι να προσφέρουν και μέχρι σήμερα τους σταμάταγε η διαφθορά και οι κλεισμένες πόρτες.

Πρέπει να συμφωνήσουμε και να το πούμε. Να το πούμε και να το κάνουμε και λέω να το κάνουμε γιατί τίποτα το σπουδαίο, τίποτα το μεγάλο δε μπορεί να κάνει κανείς μόνος του. Επιτέλους να πάρουμε την πόλη στα σοβαρά.’’