Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ


Με την ευκαιρία των επερχόμενων εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο 2010 έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα ερωτηματολόγια, τα οποία σκοπό έχουν να ιεραρχήσουν τα προβλήματα των κατοίκων σε σχέση με τη ζωή και την καθημερινότητα στην πόλη μας. Ως πρώτο πρόβλημα αναδείχτηκε η σχολική στέγη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι γνωστό ότι η Πετρούπολη έχει αυξήσει τον πληθυσμό της τα τελευταία χρόνια και η αύξηση αυτή συνίσταται κυρίως σε νεαρά ζευγάρια με παιδιά, νεοσύστατες δηλαδή οικογένειες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν και τα δεκατρία δημοτικά της Πετρούπολης που περήφανα παρελαύνουν κάθε χρόνο στις εθνικές γιορτές. Τα παιδιά του δημοτικού, διαδέχονται παιδιά του γυμνασίου και λυκείου. Έτσι δημιουργείται μια μεγάλη παρέα από μαθητές, από φοιτητές αργότερα που κάνουν την πόλη μας ζωντανή, να πάλλεται από δύναμη, από δίψα για τη ζωή που θέλει και έχει σκοπό να κατακτήσει.


Είναι λογικό λοιπόν, το πρωταρχικό πρόβλημα των κατοίκων να αποτελεί η σχολική στέγη και γενικά οι υποδομές που υπάρχουν στην υπηρεσία του μαθητή στην Πετρούπολη σήμερα. Με την πρώτη ματιά αλλά και τη δεύτερη και την τρίτη καταλαβαίνει κανείς γιατί οι γονείς ανησυχούμε. Τα σχολικά κτίρια έχουν αίθουσες που μετά βίας επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών. Μετά τη φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που για λόγους οικονομίας αυξάνει τον αριθμό των παιδιών κατά τμήμα, σίγουρα το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό. Ούτε λόγος να γίνεται για αίθουσα εκδηλώσεων ή βιβλιοθήκη. Αυτά αποτελούν φυσικά πολυτέλειες που ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν μπορούμε να φανταζόμαστε. Ακόμα τα σχολικά κτίρια είναι κακοσυντηρημένα, οι τουαλέτες εστία μολύνσεως για τα παιδιά και τα υδραυλικά ξεχαρβαλωμένα. Ο Σεπτέμβριος διαδέχεται τον Ιούνιο κάθε χρόνο, αλλά ένα βάψιμο δεν γίνεται, κάτι που για λόγους υγιεινής πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητο, ας παραβλέψουμε την αισθητική. Παρτέρια και πράσινο δεν υπάρχουν στα σχολεία μας. Ο εθελοντισμός δεν ενθαρρύνεται και οι λίγες εκδηλώσεις που οργανώνονται γίνονται με προχειρότητα. Υπάρχει επίσης πρόβλημα και για την προσχολική ηλικία. Πολλές εργαζόμενες μητέρες αναγκάζονται να αφήσουν την εργασία τους αφού οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο στις ανάγκες των κατοίκων. Είναι μάλιστα λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι παράγοντες εκμεταλλεύονται τη θέση τους και μετατρέπουν σε ρουσφέτι το αυτονόητο δικαίωμα που έχουν όλα τα παιδάκια να ξεκινήσουν τη σχολική ζωή τους σε ένα προστατευμένο και υγιές περιβάλλον.

Όλοι θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά μας όχι μόνο ασφαλή μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά και ικανοποιημένα από τη συμμετοχή τους σε μια παραγωγική μαθησιακή διαδικασία που θα τα βελτιώνει χωρίς να τα εξοντώνει. Οι εκπαιδευτικοί αν και ταλαιπωρημένοι από τη λαίλαπα των οικονομικών μέτρων συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικά, αλλά πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη υποστήριξη σε υλικοτεχνικά μέσα. Είναι πρωταρχικό ζήτημα για μας τους Πετροπουλιώτες γονείς και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τ’ αλλάξουμε όλα για τα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να εξασφαλίσουμε τις υποδομές στη νέα γενιά ώστε να επενδύσουμε δημιουργικά στο μέλλον.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠ. ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.