Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

     Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον πλανήτη οφείλονται στις ολοένα αυξανόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο καταναλωτισμός, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η παραγωγή ενέργειας και η αύξηση των παραγομένων απορριμμάτων έχουν δημιουργήσει επιπτώσεις δυσμενείς για το περιβάλλον.
     Η χώρα μας, πρωταθλήτρια δυστυχώς σε αρκετές κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η επικίνδυνη οδήγηση, η παιδική παχυσαρκία, έρχεται να τοποθετηθεί στις τελευταίες θέσεις σε ζητήματα όπως η ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να γινόμαστε αντικείμενο ειρωνικών και κακεντρεχών σχολίων. Κάτω λοιπόν από τη διεθνή κατακραυγή και υπό την απειλή αυστηρότερων κυρώσεων πριν λίγο καιρό εμφανίσθηκαν στις γειτονιές μας κοντά στους μεταλλικούς κάδους , οι γνωστοί μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Στους κάδους αυτούς όπως δηλώνει και η ετικέτα τους πετάμε ανακυκλώσιμα απορρίμματα, δηλαδή γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο, πλαστικό και χαρτί.

     Όσοι ζούμε στα Δυτικά Προάστια έχουμε υποστεί τόσα χρόνια την «χωματερή» Άνω Λιοσίων , η οποία αντί να κλείσει όλο και επεκτείνεται. Θυμόμαστε σίγουρα την απόφαση που είχε υπογραφεί από υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ για την εναπόθεση λυμματολάσπης της Ψυτάλλειας στα λατομεία Μουσαμά. Αν τελικά είχε υλοποιηθεί η απόφαση εκείνη τώρα θα είχαμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας. Έτσι όλοι, ή σχεδόν η πλειονότητα από εμάς ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά γρήγορα και υιοθετήσαμε την ανακύκλωση επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο. Είναι βέβαιο ότι ο πολίτης ανησυχεί για το μέλλον του, επιζητά να ζει σε ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον με βασικές υπηρεσίες και παραγωγική και ελεύθερη επιλεγμένη απασχόληση. Είναι χρέος της δημόσιας διοίκησης να διασφαλίζει τις συνθήκες με υλικοτεχνικές ενισχύσεις αλλά και ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου.

     Όσον αφορά την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων μέριμνα της δημοτικής αρχής αλλά και του δημότη είναι η ελαχιστοποίηση της ποσότητας προς υγειονομική ταφή καθώς πρέπει αντίθετα να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση των συσκευασιών. Πού πάνε όμως οι μπλε κάδοι;

     Ακόμα και οι πιο καχύποπτοι -όχι άδικα- από εμάς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Τα εργοστάσια διαλογής και συρρίκνωσης σε πακέτα, 1ο και 2ο στάδιο δηλαδή της διαδικασίας, είναι υπερσύγχρονα και μετατρέπουν άχρηστες μάζες σκουπιδιών σε χρήσιμη πρώτη ύλη. Εκτός από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης εύχομαι γρήγορα να δούμε και πράσινους κάδους κομποστοποίησης, που παράγουν λίπασμα για τους κήπους και τις γλάστρες μας.

     Υπάρχουν πρωτεύουσες της Ευρώπης όπως για παράδειγμα το Παρίσι που θερμαίνεται εξ’ ολοκλήρου από τη διαχείριση των απορριμμάτων του. Αν ο σχεδιασμός αυτός άλλοτε μας δημιουργούσε δέος και θαυμασμό σήμερα μας δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη να τον μιμηθούμε καθώς τα περιθώρια συνέχεια στενεύουν.

     Μας συμφέρει όλους , είναι η ζωή μας , το μέλλον των παιδιών μας. Κοινός στόχος είναι η προστασία της φύσης μέσα από φιλικές τεχνολογίες.



                                                                                              ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠ. ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ
                                                                                            ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.