Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ




O ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΕ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ



Η διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει δηλαδή η επόμενη εκλεγμένη διοίκηση να συνεχίζει το έργο της προηγούμενης παραλαμβάνοντας την εξουσία, διορθώνοντας ενδεχομένως αλλά πάντοτε με κοινό στόχο το δημόσιο συμφέρον. Αυτό ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου πλην της Ελλάδος όπου ισχύει το εντελώς αντίθετο. Κατά την τελευταία τετραετία της δημαρχίας του Κου Γ.Γιώγου στην Πετρούπολη κατασκευάσθηκε στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου βοτανικός κήπος. Το έργο αυτό σκοπό είχε την προστασία , ενίσχυση και ανάδειξη του Αστικού Περιαστικού Πρασίνου. Είχε αρχικό προϋπολογισμό 630.000.000 δρχ , ποσό το οποίο όμως υπερέβηκε κατά πολύ, με τις συνήθεις μεθόδους κοστολόγησης δημοσίων έργων.

Η σημερινή δημοτική αρχή του Κου Βλάχου ουδέποτε κατόρθωσε αυτό το έργο να το αξιοποιήσει. Αντίθετα το απαξίωσε, το άφησε να ερημώσει, σχεδόν να καταρρεύσει. Η δικαιολογία που ακούστηκε ήταν ότι η λειτουργία του θα ήταν πολυδάπανη με απαγορευτικό κοστολόγιο για το δήμο. Τελικά πρόσφατα μάθαμε ότι ο βοτανικός κήπος τελεί υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές ομάδες. Να πως μια δημόσια επένδυση πολλών εκατομμυρίων έφτασε στην πλήρη παρακμή. Είναι πολύ κρίμα!!!

Σίγουρα έχετε ακούσει για την πράσινη ανάπτυξη αφού ο Πρωθυπουργός την έκανε σημαία του κόμματος του στις τελευταίες εκλογές της χώρας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον ιδανικό τρόπο επιβίωσης του πολιτισμού μας. Η Ελλάδα λόγω κλίματος θα μπορούσε να είναι πρωτοπόρος στο τομέα της βιοκλιματικής. Ο Βοτανικός κήπος θα ήταν τέλειος για να εφαρμοσθούν αυτές οι τεχνικές. Για παράδειγμα, αν στη σκεπή του βοτανικού κήπου τοποθετούσαμε φωτοβολταϊκά συστήματα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κήπου όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει. Επίσης αν τα όμβρια ύδατα συλλέγονταν σε ειδικές δεξαμενές ,πράγμα ασφαλώς πολύ εύκολο λόγω της γεωμορφολογίας της πόλης μας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για την άρδευση των φυτών. Ο Βοτανικός Κήπος με τη βοήθεια γεωπόνων κι άλλων παραγωγικών ομάδων θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος όπου ο επισκέπτης θα γνώριζε την χλωρίδα του τόπου μας αλλά και την διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τον καλύτερο τρόπο. Νομίζω ότι όλα τα σχολεία της Αττικής θα επισκέπτονταν ένα τέτοιο χώρο.

Τέτοιου είδους όμως έργα χρειάζονται ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και όραμα. Κοι Δημοτικοί Άρχοντες μην αναλώνεστε μονίμως στα κοινότυπα και τετριμμένα. Υπάρχουν λύσεις αρκεί να έχουμε ανθρώπους ικανούς να μπορούν να τις υλοποιήσουν.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΠ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.